Contract cu sinele, 

de Magda Patrolea

 

V-ați gândit vreodată că dezvoltarea unor abilități, reconstrucția personală se aseamănă cu ridicarea unei case?

Vedem pereții, aspectul lor, dar știm foarte puțin despre rețelele de apă, canalizare și electricitate care îi străbat. Fără ele, casa nu e confortabilă. Luate separat, aceste rețele nu au rost. Dacă pereții nu există, ele reprezintă doar o rețea de cabluri și conducte. Nu se vor numi niciodată CASĂ.

Unele părți sunt vizibile, altele nu, dar toate sunt necesare. Dacă ceva lipsește, casa e nefuncțională, nelocuibilă.

Înainte de a începe un proces de dezvoltare personală, ca și în cazul construirii unei case, trebuie să schițăm un proiect. Chiar dacă îl putem vizualiza în minte e necesar să îl transpunem pe hârtie. De ce?

  1. Definirea. Anumite aspecte, chiar dacă par simple sau lipsite de importanță la început, trebuie realizate. Notând, ne asigurăm că nu uităm nimic, toate părțile componente vor exista și vor fi amplasate la locul potrivit.
  2. Rememorarea (să nu uităm). Sub impulsul momentului, sub influența anumitor stimuli, vedem clar detaliile, dar pe măsură ce zilele trec, unele se estompează, altele dispar cu totul din mintea noastră.
  3. Revizuirea. Dacă vrem să îmbunătățim un aspect din proiectul inițial, o putem face, dar trebuie să ținem cont de reacțiile în lanț. Se știe că, atunci când adăugăm prize noi, trebuie analizat impactul asupra rețelei electrice, ținând cont de puterea maximă pe care aceasta o suportă. Pe de altă parte, dacă schimbăm doar culoarea prizelor dintr-o cameră, aceasta influențează designul interior, fără alte implicații inginerești.
  4. Angajamentul. Când ne confruntăm cu munca grea sau identificăm alte activități – ne scade entuziasmul, ne e greu să acționăm, avem tendința să amânăm, iar mai apoi să abandonăm. Forma scrisă a proiectului de schimbare personală, existența materială a acestuia, ne OBLIGĂ, ca un contract, să finalizăm ceea ce ne-am propus.
  5. Originalitatea. Nu putem prelua proiectul de la un prieten, fiecare trebuie să își realizeze propriul proiect, ținând seama de ceea ce are în prezent, de resursele disponibile și necesități. Dacă ai o familie numeroasă (sau intenționezi să o crești) înseamnă că ai nevoie de o casă spațioasă, în alt context cheltuiala nu se justifică. Dacă trăiești într-o zonă de munte, e frig și ai nevoie de o izolație suplimentară. Dacă trăiești în Japonia, ai nevoie de o casă din materiale ușoare, rezistente la cutremur. Dacă lucrezi în vânzări și dorești să ai succes în acest domeniu, ai putea să îți propui dezvoltarea abilităților de comunicare. Dacă ești o persoană agitată, s-ar putea să îți propui descărcarea energiei prin dans sau sport sau dezvoltarea unor tehnici de autocontrol.
  6. Ordinea etapelor. Nu putem clădi pereți fără fundație, nu putem așeza acoperișul fără pereți. Dacă nu lăsăm spațiu pentru ușă și ferestre nu vom putea intra în casă sau nu vom avea lumină. În plan personal, trebuie să clarificăm cine suntem, ce avem, ce dorim să păstrăm și ce modificări vrem să aducem la persoana noastră. Să analizăm obiceiurile, cum reacționăm în diferite situații, cum putem să implementăm unele schimbări. Să ne identificăm emoțiile și acțiunile care le provoacă. Trebuie să stabilim prioritățile. Să decidem cu ce domeniu începem transformarea.

Când vrem să construim casa, putem începe cu locuința, cu gardul sau garajul.

S-a dovedit științific că micile succese ridică mult moralul, facilitând ducerea lucrării la bun sfârșit. După ce reușim să implementăm un obicei mic (să ne spălăm pe dinți înainte de culcare), ne va fi mai ușor să facem schimbări profunde (să nu mai țipăm la copil, să nu ne mai jignim soțul).

La început, analizăm bugetul, respectiv condițiile de mediu, sistemul de valori personale. Identificăm alte resurse externe: prieteni care ne pot ajuta, cărți, programe de dezvoltare personală. Nu ne putem ocupa singuri, avem nevoie de specialiști.

Dacă la o casă avem nevoie de proiectant, zidar, zugrav, instalator, în cazul reclădirii de sine avem nevoie de consilier, psiholog, trainer, coach, antrenor (de dans, de fitness, de yoga, etc.). Dacă nu suntem mulțumiți de activitatea celui ales, nu abandonăm lucrarea, căutăm alt specialist. Nu lăsăm un perete în baie fără faianță pentru că meșterul a plecat în concediu sau nu lucrează bine.

La final, trebuie să ne mutăm în casa nouă, să o folosim. Există oameni care s-au obișnuit să trăiască în magazia din fundul curții în care s-au instalat la tinerețe, atunci când nu aveau unde să locuiască. Deși au construit o vilă mare și frumoasă, din obișnuință, continuă să trăiască în condiții precare. Unele persoane investesc mii de euro în programe de dezvoltare personală și nu reușesc să iasă din rutină. Avem nevoie să fim atenți ca să ne valorificăm munca și investiția.

Fiecare merită să trăiască în casa visurilor sale.

*****************

error: Content is protected !!