– Adriana, ştii ce mă gândeam?

– …?

– Eşti o fată bună. Chiar eşti. Am vrut să îţi spun asta.

Este comentariul unei colege care mă cunoaşte de 15 ani. Probabil a simţit că a fost un timp suficient ca să chibzuiască bine înainte de a-şi exprima concluzia 🙂

Ei bine, da, aleg să fiu bună. Sunt atât de egoistă încât prefer să fiu bună decât să fiu rea (ca în celebra replică Să fie bine ca să nu fie rău! 🙂 a unui domn pe care îl admir ca profesionist).

Îmi place să mă simt liberă, să am conştiinţa uşoară, să am o stare de bine, să fiu sănătoasă, să am parte de experienţe pozitive în această viaţă clocotitoare. Aleg să văd binele în lume și oameni și înțeleg că, din prea multă suferință, devenim, deseori, răi.

Mă simt, câteodată, vulnerabilă şi am nevoia să mă protejez de tot felul de pericole (fie ele şi închipuite). Însă, conştientă de beneficiile pe care mi le aduce alegerea mea, prefer să mă protejez nu prin distanţare faţă de oameni, ci mergând în direcţia opusă (uneori cu paşii melcului, recunosc).

Lucrez zi de zi la obiceiuri care să mă ajute să mă bucur pe deplin de viaţa mea. Uneori reuşesc, alteori mai puţin, dar nu mă descurajez:

– mă concentrez pe ce am, nu pe ce îmi lipseşte

– ţin cont de sentimentele şi nevoile persoanelor cu care interacţionez

– nu etichetez oamenii (în unele zile, mi se pare că duc adevărate bătălii ca să reuşesc)

– prefer şi îmi asum să fiu luat de prost, decât să acţionez distructiv ca să îmi indeplinesc obiectivele

– când simt că mi se ridică părul pe ceafă de nervi, respir adânc şi mă gândesc că puţine lucruri în viaţă merită consum psihic şi emoţional

– spun adevărul; în cel mai rău caz, omit să dau toate detaliile

Desigur că, în situaţii conflictuale, efortul este maxim, dar mă simt atât de bine când, la final, ajung la concluzia că mi-am respectat valorile, încât sunt motivată să repet experienţa.

Ştiu că există un motiv mult mai înalt pentru care ar trebui să fiu bună: pentru că aşa mi se cere şi mi se mai cere şi să mă supun. Însă, acesta este nivelul la care mă aflu acum, este tot ce pot să fac în acest moment.

 

Categorii: Reflecții

error: Content is protected !!